Δελτίο τύπου «Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας»

Σέρρες, 16 Ιουλίου 2025

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών ΑΕ –ΑΟΤΑ (ΑΝ. Ε. ΣΕΡ. ΑΕ) για την ανάδειξη της Μακεδονικής Κουζίνας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν δύο διαδοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Σερρών ΑΕ – ΑΟΤΑ (ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. ΑΕ) στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Προβολή και Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας», υπό τον τίτλο «Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας». Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο Elpida Resort & Spa, στην αίθουσα «Κερκίνη», στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων στις Σέρρες.

Η πρώτη εκδήλωση απευθυνόταν στο ευρύ κοινό, ενώ η δεύτερη συγκέντρωσε επαγγελματίες του επισιτιστικού τομέα της περιοχής. Κεντρικός στόχος ήταν η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής γαστρονομίας, η οποία βασίζεται στην πλούσια μαγειρική παράδοση της Μακεδονίας και στην αξιοποίηση ποιοτικών, φρέσκων τοπικών προϊόντων.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος CLLD/LEADER, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Αντίστοιχα, η Διευθύντρια της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. ΑΕ, κα. Ελένη Τριανταφύλλου, στάθηκε στη διαχρονική αξία της τοπικής κουζίνας, τονίζοντας την ανάγκη για εξωστρέφεια και προβολή της Π.Ε. Σερρών στο εξωτερικό. Ο Υπεύθυνος Διατοπικών και Διακρατικών Συνεργασιών Τοπικού Προγράμματος  CLLD/LEADER, κ. Χρήστος Τοπτσής παρουσίασε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας για την «Προβολή και Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας».

Ο executive chef και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, κ. Χρήστος Γκότσης, σημείωσε ότι η Μακεδονική Κουζίνα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους επαγγελματίες του χώρου. Στο ίδιο πνεύμα, ο chef και ambassador της Μακεδονικής Κουζίνας, Θοδωρής Κουρατζόγλου, επισήμανε τη σημασία της χρήσης τοπικών πρώτων υλών που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα των παραδοσιακών γεύσεων

Στη δεύτερη εκδήλωση, που απευθυνόταν σε επαγγελματίες, η καθηγήτρια Αγροτικής Κοινωνιολογίας και Αγροτουρισμού του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, κα. Μαρία Παρταλίδου, ανέλυσε τον ρόλο της Μακεδονικής Κουζίνας και του αγροτουρισμού στον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού συστήματος. Παράλληλα, ο διατροφολόγος – διαιτολόγος κ. Νικόλαος Δήμος παρουσίασε τη διατροφική αξία και τη βαθιά ριζωμένη παράδοση των τοπικών γεύσεων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με γευσιγνωσία επιλεγμένων πιάτων της Μακεδονικής Κουζίνας και με live cooking show, όπου ο chef κ. Θοδωρής Κουρατζόγλου, ανέδειξε τις τοπικές γεύσεις με ένα σύγχρονο πιάτο «ριζότο με καβουρμά», δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυθεντικές τοπικές συνταγές.

Περισσότερες πληροφορίες: https://macedonian-cuisine.com